Ο θηλασμός αποτελεί το πρότυπο σίτισης των νεογνών. Το μητρικό γάλα είναι η άριστη τροφή που πρέπει να λαμβάνει το βρέφος για να μεγαλώσει σωστά.

Τα οφέλη είναι αναρίθμητα, τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα. Ίσως τα σημαντικότερα είναι η προφύλαξη από τις ιώσεις και τα ψυχολογικά οφέλη.

Τα ποσοστά θηλαζόντων μητέρων στη χώρα μας θεωρούνται χαμηλά, αλλά είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες μητέρες επιθυμούν πλέον να θηλάσουν.

Ο Θηλασμός αποτελεί το «φυσικό» τρόπο σίτισης, αλλά το «φυσικό» δεν σημαίνει και «εύκολο». Είναι μια τέχνη που πρέπει να μάθει τόσο η μητέρα όσο και το μωρό. Παλαιότερα το ρόλο των «συμβούλων» είχαν οι συγγενείς (μητέρα, γιαγιά κ.ο.κ.) και το περιβάλλον της θηλάζουσας μητέρας. Το ρόλο αυτό πλέον τον έχουν αναλάβει, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι επαγγελματίες υγείας.

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχει γίνει σημαντικότατη πρόοδος όσον αφορά την ενημέρωση τόσο των ίδιων των γυναικών, όσο και των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, βοήθεια στην προσπάθεια της μητέρας να θηλάσει μπορούν να δώσουν οι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC’s), των οποίων οι γνώσεις και οι δεξιότητες είναι πιστοποιημένες από το παγκόσμιο οργανισμό IBLCE (http://www.iblce.org). Για να πιστοποιηθεί κάποιος ως σύμβουλος γαλουχίας πρέπει να έχει πάνω από 1000 ώρες εμπειρίας σε θέματα θηλασμού, περισσότερες από 90 ώρες σεμιναρίων και συνεδρίων, καθώς και να επιτύχει σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται μια φορά το χρόνο! Περισσότερα για τους IBCLC’s μπορείτε να διαβάσετε εδώ (http://www.thilasmos.net/ibclc.html) και εδώ (http://europe.iblce.org/what-is-an-ibclc).

Σκοπός του Συμβούλου Γαλουχίας είναι να υποστηρίξει και να βοηθήσει τη μητέρα που θηλάζει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μακάρι αυτό να είναι ο αποκλειστικός και απροβλημάτιστος θηλασμός.

Καλό είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το Σύμβουλο να είναι το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού ή ακόμη καλύτερα, ακόμη και πριν το τοκετό.